O nas
 Piernik Wrocławski_naturalne dzieła sztuki_matki założycielki 

Pracownia Piernik Wrocławski została założona w 2014 roku przez kuzynki - Agatę i Anię Trawińskie. Powstała z pasji do pierników i chęci ich tworzenia na własnych zasadach – w sposób zrównoważony, w oparciu o najwyższej jakości, ekologiczne składniki.

„Choć trudno w to uwierzyć, inspiracją do stworzenia manufaktury była moja podróż do Japonii i zachwyt nad lokalnymi przysmakami, które były równie piękne, jak smaczne. Nie mogłam się zdecydować czy wolę je zjeść czy przywieźć w prezencie” – mówi Agata. Piernik Wrocławski jest jednak również mocno osadzony w dolnośląskiej tradycji kulinarnej: pierwsza wzmianka o tym, że na Dolnym Śląsku wypiekano pierniki, pojawiła się już w 1293 roku. „Pomyślałyśmy, że skoro mamy takie fundamenty i takie bogactwo na wyciągnięcie ręki,  to dlaczego nie uczynić z pierników jadalnych dzieł sztuki” – dodaje Ania.

Do wykonania pierników korzystamy z wyjątkowych, samodzielnie wyszukanych składników: mąki z młyna w Jordanowie Śląskim pod Wrocławiem, jaj z lokalnych ekologicznych gospodarstw, miodu z zaprzyjaźnionej pasieki spod Henrykowa oraz specjalnych mieszanek przypraw. Do tworzenia kolorów lukru używamy tylko naturalnych barwników z warzyw i owoców.

Wszystkie pierniki z Pracowni są ręcznie dekorowane, najchętniej z wykorzystywaniem motywów świątecznych, folklorystycznych oraz charakterystycznych elementów wrocławskiej architektury.

"Każdy dzień przynosi nowe pomysły, a kiedy mówicie, że to co robimy, jest świetne, dajecie nam paliwo do działania i kreowania. Dziękujemy."

piernik wrocławski- jadalne dzieła sztuki

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl