o nas


Piernik Wrocławski to piernikowa pracownia, którą założyłyśmy w 2014 roku – my, kuzynki Agata i Ania Trawińskie. Chciałyśmy piec w zgodzie z tradycją i bez kompromisów w jakości. Tylko najlepsze składniki, tylko naturalne barwniki i pełna swoboda w tworzeniu.

Brzmi nieco szalenie, ale pomysł na manufakturę narodził się… w Japonii. Agata zachwyciła się tamtejszymi słodkościami – tak pięknymi, że aż żal było je zjeść. Myślała: "A co, gdyby tradycyjne polskie pierniki też były małymi dziełami sztuki?” Wrocław i Dolny Śląsk mają przecież piernikowe tradycje sięgające XIII wieku! To była inspiracja, której potrzebowałyśmy.

Dziś pieczemy i dekorujemy ręcznie każdy piernik, dbając o najmniejszy detal. Mąka? Z młyna w Jordanowie Śląskim. Miód? Z pasieki spod Henrykowa. Jaja? Z ekologicznych gospodarstw. A kolory lukru? Tylko z owoców i warzyw – bo wierzymy, że piękne może być też naturalne. Najchętniej sięgamy po wzory świąteczne, folklorystyczne i inspirowane Wrocławiem. A kiedy widzimy, jak nasze pierniki sprawiają Wam radość, wiemy, że to wszystko ma sens. 

Dziękujemy, że jesteście! 

❤️